úterý 30. září 2008

podbití, oprava štítu, komín










Tak po delší odmlce se opět dostávám k tomu něco napsat. Na stavbě jsem za poslední dva měsíce strávil mnoho času, ale není to nikde moc vidět, navíc stále nemám střechu, už jsem ze zoufalství začal shánět i jiného pokrývače.




Po dokončení krovu jsem potřeboval střechu připravit na příchod pokrývačů, tzn. nabouchat nad krokve palubky v místech přesahů střechy, bylo toho celkem 70m2, navíc se palubky museli nejdříve natřít. Natřít se museli i ohoblované části krovu. Pak se na palubky musela hned dát střešní folie, aby se na ně nedostala voda.




Taky mi došlo že štíty pracně dozděné až k horní hraně krokve není dobré řešení, kvůli úniku tepla z domu krz dutinky v cihlách. Škoda že jsem více nepřemýšlel dřív mohl jsem si ušetřit dva dny práce s dozdíváním a následným řezáním štítů. Také dokupovat cihly bylo zbytečné. Takže první štít jsem pracně odřezával flexou, tak abych ho mohl zakončit aspoň 10cm polystyrenu. Flexa má záběr jen 6,5cm a tlušťka zdiva je 30 cm takže jsem to řezal na čtyřikrát, navíc v né moc příjemné poloze. Práce to byla opravdu nepříjemná a tak jsem se rozhodl, že druhý štít už takto dělat nebudu a zkusím jiné šešení. Napadlo mě dutiny v posledních cihlách vyplnit montážní pěnou, ale pak mi někdo poradil, že lepší bude vysypat cihly perlitem, nakoupil jsem tedy 6 pytlů perlitu, což zpočátku vypadalo zbytečně moc, nakonec to tam padlo vše a ještě to nebylo plné. Díky dutinám co jsou v cihlách, které nepřeruší ani lepidlo na které se tyto cihly zdí, perlit dopadl v podstatě až dolů, takže řešení to moc vhodné nebylo. O tom jak moc velká chyba tou NED domu byla ukáže až čas.

Taky jsem musel vyzdít komín, což byla práce poměrně příjemná a snadná a zvládli jsme ji ve dvou za necelý den. Jen mě štvě jak moc drahé komínové systémy jsou, ten můj od KomínyCZ vyšel na 27tis a to byl z těch levnějších. Ceny jednotlivých komponentů jsou strašně přemrštěné a dali by se pořídit i jinak jenže to člověk dopředu neví. Tak snad až budu stavět ten třetí dům už budu poučen a vyvaruji se chyb, kterých se i přes velkou teoretickou přípravu stále dopouštím.




5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Zdravim, ne ze bych chtel kritizovat, ale mam jeden postreh k nadbiti tech palubek a to k presahu u stitu, podle me mely byt palubky presazene min o 15 cm pres krov.

Mira

Maximum řekl(a)...

miroslav: střecha bude končit zároveň s krokví, proto jsou palubky takto

Unknown řekl(a)...

tak to jo - trochu me to prekvapilo

Unknown řekl(a)...

Každopádně krásná práce :-) taky jsem si říkal, jak teda vyměnit podbití protože bohužel zub času dělá svoje. Nakonec nám poradila jedna malá firma z Ostravy, co nám prodala silné fasádní palubky, které jsme na podbití použili. Hrozná práce vyměňovat starou plechovou hlíníkovou střechu..

Ať se dobře bydlí

wacklodge řekl(a)...

Opravdu super stavba venkovského domu :) Také jsme si chtěli na začátku tohoto roku postavit svůj domek, ale víte asi, co nám to toho vlezlo, takže se nám to moc nepodařilo... Už jsme si dokonce našli i spoustu dodavatelů na všemožné věci, třeba i dodavatele na takovou plechovou střešní krytinu ! A to už je co říct.