čtvrtek 23. prosince 2010





Zateplení stěn:
Venkovní zateplení obvodových stěn jsem dělal až po nastěhování, průběžně po dobu dvou měsíců, nakonec jsem jeden štít nestihl do zimy dokončit, tak jsem ještě dodělával na jaře. Zateplení jsem provedl fasádním polystyrenem o tloušťce 10cm ve dvou vrstvách, abych eliminoval tepelné mosty mezi deskami, které nikdy nejsou ideálně rovné. Desky jsem lepil nízkoexpanzní pěnou, přímo na cihly, kotvení jsem neprováděl. S pěnou je práce rychlá, ale musí se dávat pozor na odlézání desek o několik mm a vždy po cca 15 minutách desku ještě jednou dorazit. Protože jsem nestihl celé zateplení do 14 dnů bylo potřeba polystyren přebrousit aby se odstranila zažloutlá mikrovrstva na povrchu, broušení byla hrozná práce. Natažení perlinky a lepidla jsem nechal zedníkům. Fasádu jsem z finančních důvodů odložil až na další roku, takže je zatím dům jen v lepidle.
Štíty domu jsou obložené dřevem, vzhledem k cenám fasádních profilů jsem použil obyč. smrkové palubky o tloušťce 15mm, montované jsou na rošt z latí, latě jsou zapuštěny do polystyrenu, na jihozápadním štítu je 2cm odvětráváná mezera, na severovýchodním štítu jsem se na odvětrání vykašlal, protože tam slunce skoro nesvítí, uvidíme co to udělá. Chtěl jsem dům v horském stylu, proto to obložení dřevem. Původně jsem chtěl obložit i stěny ve stvlu falešného roubení ale za prvé se to nelíbilo na úřadě a za druhé by bylo docela problematické kotvení vzhledem k tloušťce zateplení.



Kolaudace:
Kolaudace proběhla hladce, paní z úřadu nic nekontrolovala, nic neměřila, neprohlížela, neřešila. Chtěla vidět akorát revize a prohlášení projektanta že stavba proběhla v souladu s projektem. Původně jsem měl z tohoto aktu obavy a dlouho ho odkládal, protože na domě byly udělány některé změny, také jsem chtěl mít skoro vše hotové, protože se říkalo, že stavbu na ohlášku nezkolaudují bez fasády, nakonec to problém nebyl. Navíc u nás na úřadě ještě nemají zaběhlý nový systém, u stavby na ohlášku se totiž klasická kolaudace neprovádí, pouze se úřadu písemně oznámí, že hodlám stavbu užívat a pokud oni do 30 dnů užívání nezakážou bere se to jako souhlas s užíváním. A úřad se ozval až 6 týdnů po mém oznámení. Je paradox že tento zákon už platí 2 roky a oni stále jedou jakoby postaru.

Shrnutí:
Tak a teď co bych udělal při další stavbě jinak, je to víc než dost. I když jsem před stavbou načetl co se dalo, sbíral zkušennost od jiných co už postaveno měli, stejně se člověk nevyhne chybám. Asi určitě bych stavěl opět dům v nízkoenergetickém či pasivním standardu, ale z jiného materiálu, Porotherm na tyto stavby není vhodný, nedosáhne se vzduchotěsnosti. Pravděpodobně bych použil VPC bloky. Střechu bych nedělal sedlovou, natož s vikýři a střešním oknem, je to vše zbytečně složité a problematické, Udělal bych pultovou střechu s plnohodnotným 1. patrem. Více prací bych se snažil udělal sám. Eliminoval bych použití sádrokartonu. Vytápění by bylo určitě podlahové, O zdroji vytápění zatím nemám jasno, vše má svá pro a proti. Za druhou sezonu jsem protopil 12tis. Kč v elektrice, což při vytápění přímotopy na teplotu 23st. není vůbec špatné a s takovou částkou počítali i mé výpočty. Vybral bych si vhodnější pozemek, zde je problematické že se od silnice svažuje z kopce dolů navíc k severozápadu. Taky nutnost použití tlakové kanalizace přináší problémy. Větrání s rekuperací bych instaloval opět, ale od jiné firmy. Mít peníze, udělal bych dům o pár metrů delší. Vodoměr bych umístil do domu a né do šachty, zvolil jiné umístění boileru. použil jiné materály, tolik bych nespěchal atd atd. zkušeností nasbírá člověk mraky a myslím si že ani na druhém domě to všechno nevychytá. Vždy když se po domě pohybuji mě napadají další a další věci, které bych dělal jinak, ani to nejde vše vyjmenovat.
Dům je tedy prakticky dokončen, chybí dodělat zámkovou dlažbu na stáních pro auta, chodníčky, definitivní oplocení, vrata a nějaké drobnosti. Celkový účet je 2,3 mil. Kč, psal jsem si od projektu každý šroubek. Naopak v této ceně není vnitřní vybavení tzn nábytek a spotřebiče. Ještě cca 200tis. bude potřeba na dokončení. Dům jsem stavěl rok a půl k nastěhování a další rok a půl ho dodělával. Odpracoval jse 2200hodin, dalších 700hodin odpracovali mí pomocníci.
Každému kdo by chtěl stavět to rozlouvám a upozorňuji ho na možná rizika, kterých je dost.

2 komentáře:

michal řekl(a)...

Zase to s tím placením neberte tak skepticky, vždyť je to radost. :) Nebo jsem jen možná beznadějný optimista. Zrovna jsme dostavěli, takže teď zařizujeme interiér a je pravda, že tam ty peníze docela lítají. Hlavně když si to člověk nehlídá, tak za takové ty serepetičky z IKEY utratí bambilion. Ale už se s manželkou těšíme, až se konečně vyspíme na nové posteli. Snad to bude do prázdnin. :)

sunkyrad řekl(a)...

Tyjo, skvělá práce. :) My jsme teď v procesu rekonstrukce našeho domku. Interiér už máme víceméně hotový a na venek bych se rád vrhl začátkem jara. Právě zateplení chci určitě udělat také. Hodně jsem si o tom četl a co se například týče úspor na energiích, tak to prý dělá opravdu dost.